środa, 13 grudnia 2017

Jak gotować, żeby się nie ugotować

Jak przygotowywać jedzenie bez ryzyka, że zostaniemy wrobione w bycie etatową boginią domowego ogniska.

Kto mnie zna, ten wie, że na sam widok Perfekcyjnej Pani Domu robię się zmęczona i można by mnie winem spijać całą noc i cały dzień, a i tak zachowałabym na tyle przytomności, że nie dałabym sobie wmówić, że bieganie z odkurzaczem po mieszkaniu to jest sposób na życie. Ja też mam swoje sposoby na radzenie sobie z codziennymi obowiazkami domowymi. Moje ulubione motto brzmi: jeżeli masz coś zrobić w domu, zastanów się dwa razy, bo być może wcale nie musisz tego robić. I tego się będę trzymać.

Co innego gotowanie. Zdarza mi się odpłynąć i spędzić trochę czasu w kuchni. Podzielę się z wami moim tajnym przepisem na udane gotowanie: nigdy nie należy robić tego regularnie. Zawsze działamy z zaskoczenia. Domownicy nigdy nie mogą liczyć na to, ze ich nakarmimy, mogą co najwyżej mieć taką nadzieję. To nadaje smaku naszym potrawom. Kiedy je podajemy znienacka, wszyscy będą się rozpływać z zachwytu. A jeśli przywyczimy innych do tego, że to my jesteśmy od garów i podawania zupy na stole to koniec. Będziemy zarobione po pachy, gotowanie nie będzie sprawiać nam radości, a reszta wygodnickich będzie i tak kręcić nosem, dlaczego znowu to samo i tak tłusto (albo tak chudo itp). Żeby wszyscy byli szczęśliwi gotujemy więc tylko wtedy, kiedy same mamy na to ochotę i tak, żeby nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, bo w końcu w życiu jest tyle ciekawszych rzeczy do zrobienia niż pilnowanie piekarnika.

Z wielką przyjemnością przedstawiam wam tekst i przepisy doskonałej kucharki i smakoszki życia, która pomimo, że na przygotowywaniu jedzenia zna się świetnie, nigdy nie dała się zamknąć w kuchni. Natasza Socha jest autorką bloga: chilifiga.pl. Humor i smak to jej znaki rozpoznawcze, a wszystkich, którym jej przepisy zaostrzą apetyt prosimy o zagłosowanie na jej kulinarnego bloga w konkursie na Bloga Roku: wystarczy wysłać do czwartku do 12.00 sms na numer 7122 treść D00260.

Szybka kuchni i wypad do kina

Szybka kuchnia to idealne rozwiązane dla wszystkich tych, którzy od kuchennego fartucha wolą spacer, książkę, wypad do kina, a nawet łowienie ryb. Szybko, nie oznacza jednak byle jak, niezdrowo i bez fantazji.

Nie masz czasu ani ochoty spędzać nie kończących się godzin w kuchni, ale jednocześnie obrzydło ci gotowe jedzenie, półprodukty, mrożone pizze i chętnie zjadłabyś coś smacznego? W dzisiejszych czasach gotowanie nie musi być karą. Pora odczarować stereotyp kury domowej, która tłucze schabowego, by wykarmić głodną rodzinę. W dzisiejszych czasach kobieta może być kulinarną wróżką, która pojawia się w kuchni, wtedy, kiedy ma taką fantazję. Gotuje nie dlatego, ze wymuszają to na niej inni, ale dlatego, że chce.  Wtedy umie wyczarować fantazyjne posiłki. Szybkie i łatwe w wykonaniu.

Szybkie i smaczne

Mam dobrą wiadomość, otóż są na świecie takie przepisy, które pozwolą nam nie tylko smacznie i zdrowo zjeść, ale i nie zajmą więcej czasu niż codzienny makijaż.

Sałatki

Sałatki mają to do siebie, że jedzą je niemal wszystkie kobiety. Podstawą tej szybkiej i zdrowej przekąski jest dressing. Można go zrobić na zapas i wstawić do lodówki.

Potrzebujemy:

  • pół szkalnki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki octu balsamicznego (może być smakowy – malinowy, figowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Jeśli zależy nam na czasie kupujmy gotowe, płukane i paczkowane sałaty. I w zależności od potrzeb – zmieniamy dodatki: tuńczyk i gotowane jajko, smażona pierś z kurczaka plus smażone plasterki cukini, plastry wędzonego łososia plus marynowane kapary, podsmażany boczek, plasterki suszonej figi plus kawałki koziego sera. Albo smażone muszle św. Jakuba – to wersja śródziemnomorska.

Zupy

Zapominamy o wywarach na kościach i rosołach z ręcznie robionym makaronem. Zupa współczesnej pani domu jest o wiele łatwiejsza.

Przykład? Krem z dyni.

Potrzebujemy:

  • 500-700 g dyni (polecam piżmową, wtedy nie trzeba jej obierać ze skóry)
  • 3 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • cebulę
  • 2-3 łyżki śliwowicy
  • śmietanę
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki masła
  • sos sojowy

Wszystko na raz wrzucamy do garnak i gotujemy aż  zmięknie. Następnie miksujemy. Jeśli chcemy, by nasza zupa wyglądała oryginalnie możemy na koniec usmażyć plasterek boczku i wrzucić skwierczący na talerz. Całość dekorujemy kleksem ze śmietany.

Na podobnej zasadzie można zrobić krem z cukini, pomidorową lub krem z zielonego groszku. Jabłka dodajemy opcjonalnie – owoce te dodają świeżości, ale też ciut zakwaszają zupę.

Dania główne

Wbrew pozorom nadziewany kurczak jest o wiele szybszy w wykonaniu niż klasyka gatunku: schabowy, ziemniaki plus surówka, nawet jeśli ta ostatnią kupimy. Faszerowany kurczak nie dość, że ładniej się prezentuje na talerzu, to jeszcze nie wymaga zbyt dużej pracy.

Potrzebujemy:

  • Kurczaka, oczywiście pustego w środku, czyli dokładnie wypatroszonego
  • jedną małą cebulę
  • 2 małe jabłka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • oliwę z oliwek
  • opcjonalnie – gotową masę marcepanową
  • 15 ziemniaków
  • i jeszcze trzy jabłka

Dzień wcześniej smarujemy kurczaka oliwą, posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku, a następnie upychamy w dniego pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz poćwiartkowane jabłka (ze skórką). Jeśli lubicie nieco słodszy smak, proponuję utrzeć na tarce ok. 50 g gotowej masy marcepanowej i posypać nią mięso. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Następnego dnia kurczaka wsadzamy do pieca ( w naczyniu żaroodpornym) i pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia pół godziny, potem odwracamy go na brzuszek i znow pół godziny. Następnie wrzucamy do naczynia połówki surowych ziemniaków (w mundurkach) i ćwiartki jabłek (ze skórką), przykywamy pokrywką i pieczemy kolejną godzinę. Gotowe. Większość pracy wykonał za nas piekarnik, ale to my jesteśmy kuchennymi boginiami, bowiem kurczak na talerzu otoczony przyrumienionymi ziemniaczkami i jabłkami, wygląda oszałamiająco!

Więcej smacznych, szybkich i oryginalnych przepisów na chilifiga.pl

Dodaj do:
Facebook Wykop Blip Śledzik Twitter

Dodajesz komentarz jako gość

Skomentuj

Fill in the blank
komentarze (6)
sortowanie: najstarsze/najnowsze
gość

po tej fotce to truskawki już nigdy więcej nie będą kojarzyć mi się z ciastem biszkoptowym, super!

gość

to prawda, zbyt długie przesiadywanie w kuchni jeszcze nikomu na zdrowie nie wyszło, ja przygotowuję przede wszystkim dla jedzenie siebie:żadnego robienia kanapek, podawania herbaty, facet jest dorosły, to sam może się obsłużyć, ja mogę go obsłużyć, ale w sypialni:)))

wow

gość

Z tym kurczkiem to sciema bo jak to cholerstwo pociac? Na kawalki?

gość

Myślę, że to może przydać sie nie tylko kobietom :)

gość

Ja osobiście nie lubie , jak moja kobieta spędza godziny w kuchni, wolę, żeby odpoczęła i pobyła ze mną.

 
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie.
Możesz określić warunki przechowywania, dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.Zamknij